KIEHL: Więcej przyjemności z picia kawy czyli wyczyść i odkamień ekspres do kawy. Rady profesjonalistów.
W wielu domach to najważniejsze urządzenie rano – ekspres do kawy! Niezależnie od tego, czy kawa filtrowana jest z „normalnego” ekspresu, czy też kawa przygotuje dla nas ekspres w pełni automatyczny. Najważniejsze, że dobrze smakuje. W ciągu dnia ekspres jest często używany kilkakrotnie, co powoduje, że w ciągu tygodnia przepływa przez niego kilka- kilkanaście litrów naparu. Wszędzie tam, gdzie w grę wchodzi woda, występują również osady wapienne. Jednak i inne zanieczyszczenia gromadzą się w urządzeniu, które powinny być regularnie usuwane. Jeżeli zadbamy już teraz o urządzenie nie zmniejszy się nie tylko jego trwałość, ale także radość z picia kawy.
Najpierw zepsuty apetyt: to temat zarazków i bakterii
W zależności od urządzenia zarazki i bakterie gromadzą się w różnych miejscach. Przy w pełni automatycznym ekspresie do kawy szczególnie obciążone są pojemnik na fusy lub pojemnik na kapiącą wodę. Powód jest oczywisty: zarazki uwielbiają wilgotne środowisko i ku ich uciesze wciąż jest tu dość ciepło! W maszynach do kapsułek lub padów są tak samo wrażliwe obszary. Tutaj pojemnik na kapsułki musi być regularnie czyszczony, aby zarazki nie mogły się tak szybko rozmnażać.
Zanim wszyscy właściciele prostego ekspresu filtrującego odetchną z ulgą i poczują się bezpiecznie: jest słaby punkt, który dotyczy WSZYSTKICH ekspresów do kawy. To zbiornik na wodę!
Woda często pozostaje w zbiorniku przez długi czas i jest nalewana dopiero później, bez wcześniejszego całkowitego opróżnienia zbiornika. W rezultacie może powstać biofilm (który początkowo nie jest widoczny dla oka). Woda ta jest pompowana wężykami do bloku zaparzającego – w efekcie węże w ekspresie często są zabrudzone biofilmem bakteryjnym. Nawet jeśli nie jest to szkodliwe dla zdrowia (ponieważ woda jest wtedy mocno podgrzana), zatkane brudem i kamieniem elementy mogą poważnie ograniczyć funkcjonalność ekspresu. I oczywiście smak zyskuje również dobrze utrzymany, czysty ekspres!
Zwróć uwagę na czystość w codziennym użytkowaniu
Nawet jeśli planujesz dokładnie czyścić ekspres co 1-2 tygodnie, podczas codziennego użytkowania należy zwracać uwagę na pewne rzeczy.
Poniższe procedury pomagają utrzymać ekspres do kawy w dobrym stanie i nadal cieszyć się kawą:
Zbiornik na wodę (niezależnie od typu urządzenia):
Codziennie napełniaj zbiornik na świeżo! Bardzo ważne: wcześniej wylej starą wodę i krótko opłucz pojemnik świeżą wodą. Zawsze napełniaj zbiornik na wodę w zmywarce bezpośrednio z kranu lub ze zbiornika, który został napełniony tylko wodą. Jeśli sam weźmiesz dzbanek do kawy, aby go napełnić, resztki kawy dostaną się do ekspresu i zanieczyszczą go.
Pojemnik filtrujący:
Jeśli korzystasz ze zwykłego ekspresu filtrującego, wyjmij filtr do kawy z ekspresu i wyrzuć go natychmiast po zaparzeniu. Zarodniki pleśni nie mają szans!
Pojemnik na fusy:
Pojemnik na fusy w ekspresie w pełni automatycznym należy codziennie całkowicie opróżniać, czyścić, a przede wszystkim suszyć. W przeciwnym razie wilgotne i ciepłe środowisko w połączeniu z pozostałościami kawy stanowi idealną pożywkę dla pleśni i zarazków. A ponieważ pojemnik zbiorczy znajduje się wewnątrz maszyny, zarodniki pleśni i tym podobne mogą rozprzestrzeniać się po całej maszynie. Więc proszę pozostaw zawsze puste!
Tacka ociekowa/pojemnik przelewowy:
Ta miska pod tacką ociekową, która nie tylko łapie wodę ze zmywania, ale także krople kawy, jest również magnesem dla bakterii. Codzienne opróżnianie i płukanie czystą wodą powinno być częścią codziennej rutyny!
Regularne odkamienianie wydłuża żywotność ekspresu do kawy
Tak – to denerwujące. Nikt nie jest zadowolony, gdy wyświetlacz w pełni automatycznej maszyny woła o ponowne odkamienianie. Ale przynajmniej automatycznie przypomina ci się o tym tutaj. Prostsze ekspresy przelewowe polegają na tym, że sami pomyślimy o tym procesie czyszczenia! I dlaczego jest to takie ważne? Ponieważ osady kamienia w wężach, na wężownicach grzewczych lub w zbiornikach wody zmniejszają funkcjonalność! Węże w pełni automatycznej maszynie mogą się zatkać i całkowicie uniemożliwić jej użytkowanie. Zwapniona wężownica grzewcza w urządzeniu filtrującym może spowodować, że woda nie będzie już prawidłowo podgrzewana. Wszystkie konsekwencje, które nikogo nie zadowalają. Więc musimy odkamieniać urządzenie, a najlepiej profesjonalnym odkamieniaczem. Takim jest produkt KIEHLA COFFEXANO-CIT. Produkt przeznaczony jest do wszystkich dostępnych na rynku automatów i ekspresów do kawy oraz do urządzeń kuchennych, w których osadza się kamień wodny. Świetnie usuwa kamień z ekspresów do kawy, czajników na wodę, zaparzaczy, warników itp. Wolny od barwników i substancji zapachowych. Regularne odkamienianie jest warunkiem sprawnego działania urządzeń i powinno odbywać się nie później niż co 3 miesiące.
Higieniczna czystość ekspresu do kawy
Niezależnie od typu i nazwy producenta ekspresu do kawy najlepszym rozwiązaniem jest regularne stosowanie tabletek czyszczących KIEHLA COFFEXANO-CLEAN-TAB2. Służą one do usuwania zabrudzeń oleistych i tłuszczowych z kawy, garbników (taniny) oraz resztek , które osadzają się w ekspresach do kawy oraz w termosach podczas ich używania. Regularne stosowanie produktu zapobiega powstawaniu osadów , zachowuje wartość urządzenia oraz pozwala cieszyć się czystym smakiem kawy. Formuła produktu jest przyjazna dla materiału czyszczonego oraz wolna od barwników i substancji zapachowych.